Η Παραγωγή

Τα αρωματικά βότανα μας

Η μακρόχρονη εμπειρία μας στις καλλιέργειες, άλλωστε είμαστε επαγγελματίες γεωργικοί παραγωγοί, αλλά και η διερεύνηση εναλλακτικών καλλιεργειών για την βέλτιστη εκμετάλλευση των πολύ ορεινών καλλιεργητικών εκτάσεων, μας οδήγησε στην επαγγελματική καλλιέργεια και παραγωγή αρωματικών βοτάνων και ιδιαίτερα στην ενασχόληση με την ρίγανη και το τσάι του βουνού.

Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι του βουνού είναι φυτά ενδημικά στην άγρια μορφή τους στα βουνά μας, άρα πάρα πολύ γνωστά τόσο για την ποιότητα τους όσο και για τα χαρακτηριστικά τους.

tsai mparpmas paragogi

Η Καλλιέργεια των αρωματικών βοτάνων

Ολόκληρη η διαδικασία για την παραγωγή αρωματικών βοτάνων καθορίζεται από την επιλογή των καλλιεργητικών τεχνικών. Τα αρωματικά μας βότανα τα έχουμε φυτέψει σε επιλεγμένες τοποθεσίες ώστε να έχουν την κατάλληλη έκθεση και να δέχονται σωστά την ηλιοφάνεια και ταυτόχρονα να είναι προστατευμένα από δυνατούς ανέμους που θα τα έθεταν σε κίνδυνο. Μικροάρδευση δέχονται μόνο κατά τον πρώτο χρόνο της φύτευσης.

tsai mparpmas paragogi

Λίπανση γίνεται μόνο κατά την προ – επεξεργασία του χωραφιού και την φύτευση και μόνο με επιλεγμένη “χωνεμένη” κοπριά. Επιλέγουμε ήπια μέσα για την φυτοπροστασία με απαλλαγή των ζιζανίων με σκάλισμα.

Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φύση για να μας δώσει ένα πραγματικά αυθεντικό και έντονα αρωματικό βότανο.

tsai mparpmas paragogi

Η συγκομιδή

Κατά την παραγωγή αρωματικών βοτάνων, η διαδικασία της συγκομιδής είναι καίριας σημασίας. Την πορεία του βλαστικού κύκλου των βοτάνων τον παρακολουθούμε στενά με επιτόπιους ελέγχους και όσο πλησιάζουμε στην ωρίμανση με δειγματοληψίες ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε την στιγμή όπου το άρωμα είναι στο μέγιστο δυναμικό του.

tsai mparmpas paraskevi aigiou paragogi

Ύστερα από την συστηματική παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης των βοτάνων μας, την στιγμή που κορυφώνεται η αρωματική και γευστική ένταση, τότε μόνο οργανώνουμε την συγκομιδή η οποία πραγματοποιείτε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, πάντα με το χέρι από έμπειρους συγκομιστές και μόνο σε τελάρα μικρού όγκου.

tsai mparmpas paraskevi aigiou paragogi

Η ξήρανση και η συσκευασία

Αν η στιγμή της συγκομιδής είναι καίριας σημασίας για το άρωμα και την γεύση των βοτάνων μας τότε η πορεία της ξήρανσης και η διαδικασία της συσκευασίας είναι το αποκορύφωμα της διαδικασίας παραγωγής αρωματικών βοτάνων.

Χωρίς καμιά χρονοτριβή, αμέσως μετά την συγκομιδή τα αρωματικά μας βότανα οδηγούνται στο ξηραντήριο / συσκευαστήριο μας που βρίσκεται μέσα στο χωριό Παρασκευή Αιγίου σε μικρή απόσταση από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Τα φρέσκα φυτά τοποθετούνται άμεσα στις ειδικές θέσεις αποξήρανσης οριζόντια ή κάθετα με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο συνεχής εξαερισμός τους και η απομάκρυνση της υγρασίας. Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα απουσία ήλιου, απόλυτα σημαντικό για την παραγωγή αρωματικών βοτάνων, σε εσωτερικούς χώρους για την πλήρη προστασία των ευαίσθητων αρωματικών και γευστικών συστατικών των βοτάνων μας.

Είμαστε και νοιώθουμε πάντα υπεύθυνοι αλλά και περήφανοι για την εξαιρετική ποιότητα των βοτάνων μας!

tsai mparmpas paraskevi aigiou siskevasia
tsai mparmpas paraskevi aigiou siskevasia
tsai mparmpas paraskevi aigiou siskevasia